اردوی تابستانه اپسکو پروژه ماهواره کوچک دانشجویی (SSS)
سازمان همكاري فضايي آسيا و اقيانوسیه اپسکو (APSCO) شامل کشورهای بنگلادش، ايران، مغولستان، پاكستان، پرو، تايلند، چین و تركيه ،پروژه ماهواره دانشجويي كوچك (SSS) را با هدف آموزش دانشجويان كشورهاي عضو، در زمينه فناوري فضايي و مهندسي ماهواره از سال 1395 آغاز كرده است. اين آموزش از طريق طراحي عملي ماهوارههای نمونه به انجام میرسد.
پروژه SSS (شکل1) شامل طراحی، ساخت و پرتاب 3 ماهواره دانشگاهی (1 میکرو ماهواره به وزن 30 کیلوگرم و 2 ماهواره مکعبی هر یک به وزن 1 کیلوگرم) میباشد. آزمایشگاه تحقیقات فضایی دانشکده مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی مسئول طراحی، ساخت و تحویل زیر مجموعه پایداری و کنترل وضعیت ماهواره میکرو از مجموعه ماهوارههای پروژه SSS میباشد. برنامه آموزشي پروژه SSS براي ٣ تابستان در سال های 2017، 2018، و 2019 برنامهريزي شده است. از هر كشورعضو اپسکو ،٤ دانشجو و يك عضو هيأت علمي در اردو های تابستانه شركت میکنند.
شکل1: مجموعه ماهواره پروژه SSS اتحادیه همکاریهای فضایی آسیا-اقیانوسیه APSCO
هدف نهایی اردوهای آموزشی در پروژه SSS توانمندسازی دانشگاهها برای طراحی و توسعه ماهوارههای دانشجویی و انتقال تکنولوژیهای فضایی از طریق پروژه ماهواره و آموزش عملی است. بنابراین یکی از مهمترین ویژگیهای دورهها، عملی بودن فرایند آموزش در آنها است. اولين اردوی تابستانه (شکل2) پروژه ماهواره دانشجويي اپسکو در دانشگاه بيهانگ پکن از ١٤ آگست تا ٢ سپتامبر سال ٢٠١٧ با هدف آشنايي دانشجويان با فناوري ماهوارههاي كوچك و همچنين ايجاد پايه علمي مناسب براي توسعه پروژه در آينده، برگزار شد. دومین اردوی تابستانه پروژه SSS در دانشگاه تکنولوژی خاورمیانه آنکارا METU در کشور ترکیه از 30 جولای تا 17 آگست سال 2018 برگزار گردید. تمرکز برنامه آموزشی دومین اردوی تابستانه، آموزش عملی بر روی تست و یکپارچه سازی ماهوارهها بود. مدرسین از چین، ایران و ترکیه در برنامه شرکت داشتند.
شکل2: اولین اردوی تابستانه آموزشی APSCO
کارگاه آموزشی “شبیهساز زیرمجموعه تعیین و کنترل وضعیت ماهواره” توسط تیم فنی از آزمایشگاه تحقیقات فضایی دانشکده مهندسی هوافضا دانشگاه صنعتی خواجه نصیرالدین طوسی طی نیم سال دوم سال تحصیلی 96-97 طراحی و تدوین و در نهایت به سرپرستی دکتر مهران میرشمس در تاریخهای 13و 14 آگست در چهارچوب دومین اردوی آموزشی پروژه SSS اپسکو، برگزار گردید (شکل3).
شکل3: دومین اردوی تابستانه آموزشی APSCO
آموزش در این کارگاه براساس مثالهای عملی و با استفاده از یک شبیهساز سختافزار در حلقه، کاربرپسند ارائه گردید. بستر نرمافزاری و سختافزاری مورد استفاده دانشجویان در این کارگاه، توسط تیم تحقیقاتی آزمایشگاه طراحی، توسعه و در طول شش ماه کار مستمر ساخته شده است. دانشجویان در این کارگاه ضمن آشنایی با زیر مجموعه تعیین و کنترل وضعیت ماهوارهها، فرآیندهای مونتاژ، پیادهسازی نرمافزاری و تست این زیر سیستم برای مدل ماهواره مکعبی، را عملاً به انجام رساندند (شکل4).
شکل4: کارگاه آموزشی "شبیهساز زیرمجموعه تعیین و کنترل وضعیت ماهواره"